Woord van Fabienne

Je bekijkt nu Woord van Fabienne

Mijn naam is Fabienne Paques, oprichtster van ACE|SHIN. Niet alleen ik maar al onze vrijwilligers moeten ons vaak verantwoorden waarom wij honden vanuit Spanje laten vliegen. U moet weten, wij zijn tegen alle vormen van dierenleed. Deze honden zijn op mijn pad gekomen, hier in Spanje worden deze dieren aan hun lot overgelaten of erger nog, vernietigd. Als wij onze ogen voor deze extreme vorm van dierenleed zouden sluiten, wie bekommert zich dan nog om hen? 14 jaar geleden besloot ik om niet, net als mijn landgenoten, weg te kijken maar op te komen voor deze dieren. Ze een stem te geven. Het is een lang en moeizaam proces dat vele pieken en nog veel meer dalen kent. Na vele tegenslagen dringen wij langzaam door tot de politiek, onderwijzen de nieuwe generatie van Spanje en vangen inmiddels constant bijna 650 honden op verdeeld over 2 locaties in Zuid-Spanje. Mijn grootste wens is dat al ons werk op een dag niet meer nodig zou zijn en dat de Spanjaarden deze dieren niet meer zien als wegwerpartikelen. Helaas is dit een utopie.

In Spanje heb je de gevreesde ‘dodingsstations’ waar dagelijks honderden honden worden afgeslacht op de meest uiteenlopende manieren. De Spaanse ‘protectoras’, zoals ACE|SHIN, zijn rescue centers die geen enkele subsidie ontvangen noch enige hulp van de staat. Een protectora probeert zich, met zoveel mogelijk vrijwilligers, te voorzien om deze dieren veilig op te vangen en te verzorgen.

Een hond die in Spanje gedumpt wordt is niet een hond die heeft gebeten of een slecht karakter heeft, maar een hond die ze beu zijn, waar het puppy-achtige af is of waar ze uit generatie lange gewoonte heel makkelijk afstand van doen. Om van de hond af te komen worden ze op straat achtergelaten of naar een dodingsstation gebracht. Zo is het bijvoorbeeld een Spaanse traditie om op 6 januari tijdens ‘Drie Koningen’ een hond als geschenk te geven. Niet iedereen zit op dit soort geschenken te wachten en wanneer men de hond beu is, verdwijnt deze net zo snel als dat ze eraan zijn gekomen. Het is de Spaanse mentaliteit die van generatie op generatie wordt doorgegeven en het is een zeer moeilijk proces om dit te veranderen.

De honden van ACE|SHIN hebben weliswaar allemaal een verhaal maar dat betekent niet dat het allemaal getraumatiseerde honden zijn, in tegendeel! Het zijn vaak trouwe, vrolijke en enthousiaste en dankbare honden die ondanks dat zij niet gewenst waren, het vertrouwen in de mens niet verloren hebben. Dieren die hunkeren naar liefde en aandacht met als ultieme beloning, het vinden van een ‘Gouden Mand’.

“Je kunt niet alle honden van de wereld redden, wel de wereld van één hond”
Fabienne Paques
Oprichtster ACE|SHIN