Geschiedenis

Je bekijkt nu Geschiedenis

De van oorsprong Belgische Fabienne Paques en Nederlandse Ton van den Broek dachten in Spanje te gaan genieten van alles wat een zonnig land te bieden heeft. Totdat Fabienne werd geconfronteerd met de erbarmelijke situatie waarin de vele (zwerf)honden verkeerden en de manier waarop de Spaanse regering daar een ‘oplossing’ voor dacht te hebben gevonden. Dat Spanjaarden een andere kijk hebben op het ‘houden van honden’ is algemeen bekend maar dat de vele sterk verwaarloosde en mishandelde honden massaal vernietigd worden in de zogeheten Perrera’s, ‘dodingstations’, raakte Fabienne tot in het diepste van haar ziel. Samen met Ton besloot ze de handen ineen te slaan en werd op 11 december 1999 ‘Animal Care España’, Spaanse Honden in Nood, opgericht, afgekort ACE|SHIN.

Zo starten zij met het huren van enkele kennels binnen het dodingstation El Refugio te Mijas Costa. De honden die in de ACE|SHIN kennels verbleven, kregen niet de gebruikelijke dodelijke injectie maar werden door Fabienne liefdevol verzorgd.

Dirk, de man van Fabienne, begon de honden op polaroidfoto’s vast te leggen om ze vervolgens onder de aandacht te brengen bij potentiële adoptanten. Via de toeristen op terrasjes, in restaurantjes en bij familie, vrienden en kennissen werden de hondjes gepromoot. Langzaam maar zeker groeide ACE|SHIN uit tot een opvang van formaat.

Steeds meer mensen leerden Fabienne kennen en binnen een mum van tijd was een klein team van vrijwilligers en medewerkers hard bezig om de honden van het dodingstation ‘El Refugio’ een beter leven te geven. Uiteindelijk krijgen Fabienne en Ton de kans alle kennels te huren en veranderde het hele dodingstation ‘El Refugio’ in de huidige opvang waar met zorg en aandacht deze dieren een eerlijke start krijgen op een liefdevolle toekomst, een ‘Gouden Mand’.

Het onnodig doden van honden op de beruchte vrijdagen zijn voorgoed verleden tijd. De greppels langs de weg omhoog naar de refugio, waar duizenden hondenlijkjes liggen, werden dichtgemaakt. Tot op de dag van vandaag liggen zij daar nog steeds, als stille getuigen van wat zich daar op de vrijdagen heeft afgespeeld.

De polaroidfoto’s van Dirk hebben ondertussen plaatsgemaakt voor een moderne database. Via internet en Social Media worden meer mensen bereikt. Sinds 1999 heeft ACE|SHIN ruim 13.000 honden naar hun nieuwe baasjes gevlogen. Met adopties in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Finland en Denemarken is ACE|SHIN uitgegroeid tot één van de meest ervaren rescue organisaties van Spanje en gespecialiseerd in adopties van Spaanse Honden In Nood.

De opvang is opgeknapt en gemoderniseerd. Dankzij sponsoren is er een kliniek waar de dierenarts de eerste medische zorg en kleine operaties uit kan voeren, een uitslaapkamer, quarantaineverblijf, een ruimte om hen te wassen en trimmen en een kantoorruimte met ruimte voor bezoekers. En er is hulp van Nederlandse en Belgische studenten van erkende vakopleidingen.

Anno 2014

Fabienne is het gezicht van ACE|SHIN. Zij bezoekt bijna wekelijks de nog bestaande dodingsstations om zoveel mogelijk honden uit te kopen en te redden en is verantwoordelijk voor de organisatie binnen de opvang.

Onder leiding van Dirk worden ieder jaar nieuwe verbouwingen en uitbreidingen gerealiseerd. Ton heeft als penningmeester de zware opgave om financieel de opvang in balans te houden maar het aantal honden stijgt, terwijl inkomsten en donaties dalen. Daarbij verkeert Spanje in een diepe crisis. Gelukkig is er hulp. Ruim 250 vrijwilligers verdeeld over meerdere landen zetten zich dagelijks in om ACE|SHIN op verschillende manieren te ondersteunen. Een succesformule waarbij zij allen het lot van Spaanse honden in nood delen.