Adoptie buitenlandse hond – aankomst België

Je bekijkt nu Adoptie buitenlandse hond – aankomst België

Uw hond(je) komt binnenkort aan in België en dan kunt u eindelijk echt kennis met hem of haar maken. U heeft er lang naar uitgekeken en u kunt haast niet wachten. Enthousiast verwelkomt u uw nieuwe huisgenoot. Voor elke hond is de reis naar België een hele belevenis, zeker na een verblijf in het asiel. Om de kennismaking en de periode kort na aankomst zo succesvol mogelijk te laten verlopen, willen wij u graag een aantal tips geven.

Het kan natuurlijk zijn, dat uw hond(je) heel vrolijk uit de reiskooi komt, zich heel gemakkelijk aanpast en geen problemen heeft met de overgang van het asiel in Spanje naar zijn/haar nieuwe thuis in België. Dat is gelukkig vaak het geval. Onderstaande tips zijn vooral bedoeld voor het geval de overgang voor uw hond iets moeilijker is.

Wij streven er altijd naar om het transport en de plaatsing bij de adoptant in België zo zorgvuldig en veilig mogelijk te laten verlopen. Het is daarbij van belang om rekening te houden met de belevingswereld en eerdere ervaringen van de hond.
Houd daarbij in gedachte dat:

 • De hond, naast zijn verzorgers in het asiel, nauwelijks andere mensen gezien of ontmoet heeft en dus wantrouwig kan zijn;
 • Veel van onze honden op straat hebben geleefd of in een dodingsstation hebben gezeten voordat zij in ons asiel werden opgenomen. Honden op straat worden vaak weggejaagd of mishandeld. Zij hebben daarbij geleerd dat afstand houden van de mens het veiligst is;
 • Eenmaal in ons asiel de hond met andere honden heeft samengeleefd en het eng kan vinden dat hij geen andere honden om zich heen heeft. Hij heeft geen houvast meer;
 • De meeste honden nauwelijks gewend zijn aan lieve woordjes en knuffels en daar dus ook onwennig of angstig op kunnen reageren;
 • Sommige honden een ernstig trauma hebben opgelopen en dat dit zich op verschillende manieren kan manifesteren, zoals onder andere door zich terug te trekken, onrustig te zijn, weg te lopen, angstagressie, etc.;
 • De hond een lange reis heeft gehad en dit meestal niet als veilig en vertrouwd ervaart. Waarom zou de hond er dan op vertrouwen dat de volgende stap wel prettig zou zijn?

Aankomst op het vliegveld

Het transport van honden en katten via luchttransport naar België gebeurt nog slechts sporadisch. Dit komt doordat de voorbije jaren de voorwaarden (aantal dieren per kooi, per passagier) voor het vervoeren van huisdieren via luchttransport verstrengd zijn en dat de tarieven hiervoor enorm de hoogte zijn ingegaan waardoor het niet verantwoord is om dit verder te blijven doen.  Indien uw huisdier toch via luchttransport wordt overgebracht krijgt u van onze adoptieverantwoordelijke bericht wanneer uw huisdier (kat of hond) aankomt. Dan begint het spannende aftellen van de dagen.

Op de dag van aankomst zal u opgewacht worden door een vrijwilliger van ACE|SHIN. Deze zal u uw huisdier overdragen nadat hij het zelf heeft overgenomen van de begeleidende passagier. Wij vragen u volgende zaken mee te brengen naar de luchthaven:

 • Een veiligheidstuig, een halsband en twee stevige riemen (zie hierna);
 • Een bakje en flesje water. Eten wordt afgeraden omdat de dieren een lange reis achter de boeg hebben en misschien ook wat misselijk zijn. Een paar droge koekjes zijn geen bezwaar;
 • Wat plastic zakjes en een handdoek i.v.m. eventuele ‘ongelukjes’;

Aankomst via wegtransport

De meeste transporten van honden en katten naar België gebeurt tegenwoordig via de weg. Dit komt doordat de voorbije jaren de voorwaarden (aantal dieren per kooi, per passagier) voor het vervoeren van huisdieren via luchttransport verstrengd zijn en dat de tarieven hiervoor enorm de hoogte zijn ingegaan waardoor het niet verantwoord is om dit verder te blijven doen.  Het transport en de overdracht van de huisdieren gebeurt nu meestal via de weg. De overdracht van de hond of kat gebeurt in het hondenpension Pento, Nijvelsebaan 250, 3090 Overijse. (https://www.pento.be/nl/home).

U heeft een aantal dagen/weken voordien een (mail of telefonisch) bericht gekregen van uw adoptieverantwoordelijke met de melding dat uw nieuwe huisdier op die betreffende datum zal aankomen. Met de vraag om u die dag vrij te maken voor de overhandiging van uw huisdier.

De dieren worden de dag voor aankomst opgehaald in de refugio door een professionele wegtransporteur. De lichte vrachtwagen waarin de dieren vervoerd worden is zodanig ingericht dat de dieren de lange reis comfortabel kunnen doorstaan. Op geregelde tijdstippen houden de chauffeurs halt om te kijken of alles in orde is met de dieren.

Meestal komen zij dan rond het middaguur toe in Overijse. Het gaat om een rit van meer dan 2.000 km. Onderweg kunnen er zich altijd vertragingen voordoen, bv. door file of door oponthoud aan de grens. Hierdoor kunnen wij niet op voorhand het exacte uur van aankomst meedelen.

Daarom maken wij een Whatsapp groep aan met alle adoptanten wiens huisdier op dat transport zit. Het is de bedoeling dat wij jullie via deze WhatsApp groep op de hoogte houden van het verloop van de rit en eventueel wijzigingen in het aankomstuur nog kunnen meedelen. Het gebeurt al wel eens dat ze door verkeersomstandigheden later (in uitzonderlijke gevallen zelfs vroeger) zijn dan het voorziene uur. Hou daar zeker rekening mee en plan best geen andere afspraken voor die dag. Het doorgeven van het exacte aankomstuur gebeurt pas op de ochtend van de aankomst omdat we dan een beter zicht hebben waar het transport zich bevindt. Deze Whatsapp groep wordt na 2 dagen verwijderd wegens privacy redenen.

Heb je geen whatsapp? Laat ons dit aub weten en blijf dan zeker bereikbaar via GSM en/of mail!

Om praktische redenen wordt de overdracht van de hondjes gespreid in 2 groepen. U hebt op voorhand een bericht gekregen in welke groep u verwacht wordt. Gelieve u aan de groepsindeling te houden en wees zeker op tijd of verwittig ons wanneer u opgehouden bent. De laatste overdracht gebeurt meestal 2 uur na aankomst van de vrachtwagen.

Aangezien wij gebruik mogen maken van de infrastructuur van het hondenpension Pento gelden er bepaalde afspraken die met hen gemaakt zijn. De overdracht gebeurt door het ACE|SHIN ontvangstteam (bestaande uit 4 personen). De eigenaars van Pento hebben ons expliciet gevraagd om met niet meer mensen aanwezig te zijn om zo de stress voor hun pensionhonden zo laag mogelijk te houden.

Wij vragen ook om bij aankomst op de parking in je auto te wachten. Als het jouw beurt is komt er iemand van SHIN je halen. Gelieve ook om een A4 blad met de (SHIN) naam van je hond zichtbaar op het dashbord van je wagen te leggen. Dat maakt het voor onze medewerker iets makkelijker om de juiste adoptant terug te vinden. De parking is groot en zeker voor diegene die achteraan geparkeerd staat is hen roepen niet zo ideaal. Er mogen maximaal twee (2) personen  de poort mee binnenkomen om de hond op te halen.

Blijf dus zeker in je wagen wachten en kom zeker niet samenscholen aan de poort om een glimp van je hond op te vangen. Wacht rustig je beurt af.

Wij vragen u volgende zaken mee te brengen naar de aankomst:

 • Een veiligheidstuigje, een halsband en twee gepaste leibanden (zie hierna);
 • Een bakje en flesje water. Eten wordt afgeraden omdat de dieren een lange reis achter de boeg hebben en misschien ook wat misselijk zijn. Een paar droge koekjes zijn geen bezwaar;
 • Wat plastic zakjes en een handdoek i.v.m. eventuele ‘ongelukjes’;

Veiligheidstuigje

Een veiligheidstuigje, ook wel driepuntstuig of anti-ontsnappingstuig genoemd, is onmisbaar voor een adoptiehond en daardoor dan ook verplicht. Het veiligheidstuigje kunt u zelf aanschaffen en meebrengen als u uw hond(je) komt halen.

U kan er zelf één aanschaffen en meebrengen als u uw hond(je) komt halen, maar je kan bij ons ook een (RODOG)veiligheidstuigje (als ook halsbanden, leibanden, kussen, etc) voor de aankomst bestellen (wij vragen dan op voorhand de maten van uw hondje op in Spanje zodat we voor de gepaste maat kunnen zorgen) . Raadpleeg daarvoor onze brochure van de shop4shin, die als de bijlage bij de aankomstmail zit om je keuze te maken of vraag ze aan via het shop emailadres. Voor deze bestellingen of vragen hierover kun je mailen naar shop4ace@ace-charity.org . Wij brengen al uw bestelde items ter plaatse mee de dag van aankomst, reeds op maat van je hondje. Als blijkt dat een elders aangeschaft tuigje niet voldoet aan de eisen van een goed driepuntstuig, té klein of té groot is, bent u verplicht er één van onze organisatie aan te schaffen bij aankomst, welke wij bij uw hond zullen omdoen en op maat zullen afstellen.

Maar waarom is het gebruik van een veiligheidstuig nu zo belangrijk?

De hond is in een voor hem/haar nieuwe omgeving. Het is onbekend hoe hij/zij zal reageren op prikkels en geluiden en er is nog geen band opgebouwd met het baasje. Allemaal ingrediënten die ertoe kunnen leiden dat een viervoeter totaal onverwacht van iets in paniek kan raken. Een anti-ontsnappingstuig kan dan voorkomen dat de hond zich los weet te wurmen en zoek raakt.

Als een hond achteruit deinst, kan hij/zij zich makkelijk uit een normaal tuigje wurmen. Omdat de tailleband van een anti-ontsnappingstuig om een smaller gedeelte van het lichaam zit, wordt dit bijna onmogelijk. Deze extra buikband moet wel goed afgesteld zijn. Zit deze niet strak genoeg, dan kan de hond zich alsnog uit het tuig bevrijden en ontsnappen. Dus zorg dat het tuig goed zit!

Gebruik het veiligheidstuig, in combinatie met dubbel aanlijnen aan een halsband én aan het veiligheidstuig, in ieder geval zes maanden.

Daarnaast adviseren wij, zeker voor angstige honden, ook het gebruik van een GPS-tracker die aan een tweede halsband kan worden bevestigd. Deze halsband kan de hond continue omhouden, dus ook in huis.

De vrijwilliger van ACE|SHIN zal de aankomst verder begeleiden: hij/zij zal de hond aan u overdragen alsmede het paspoort. Volgt u aub de aanwijzingen van onze vrijwilliger op. Hij/zij heeft ruime ervaring met het uitladen van de honden. Dit voorkomt ontsnappingsgevaar. Bij extreem bange honden is het raadzaam om, indien mogelijk, de hond naar de auto te dragen of hem/haar in een (reis)bench mee naar de auto te nemen. Eventueel vragen wij u om met de wagen het domein binnen te rijden.

In de auto naar huis

Als de hond veilig in de auto zit, laat hem/haar tot rust komen en overlaadt het dier niet met knuffels en omarmingen. Zorg dat de rust gewaarborgd is en blijft. Zorg evt. voor een passende kennel/bench zodat de reis veilig kan verlopen en de hond de mogelijkheid krijgt om te gaan liggen. Zorg ervoor dat u zicht hebt op de hond, ook als u rijdt. De hond hoeft nog niets te eten, dat komt later wel. Misschien dat hij/zij nog wel wat wil drinken. U kunt het water uit de bench halen als u echt gaat vertrekken.

Thuis

Eenmaal op de plaats van bestemming is het belangrijk dat de hond niet wordt opgewacht door veel enthousiaste gezinsleden, familieleden, buurtbewoners, etc. Het is heel begrijpelijk dat iedereen deze nieuwe huisgenoot graag wil verwelkomen, maar de meeste honden begrijpen hier helemaal niets van en zullen dit als zeer eng en/of bedreigend ervaren. Dus ook bij het betreden van het nieuwe thuis van de hond is rust het allerbelangrijkst.

Haal de hond, eventueel met bench en al, rustig uit de auto. Check voor binnenkomst nog even of alle deuren, hekken, poorten, etc. goed afgesloten zijn. Zet ook wat water en eventueel een beetje (niet te veel) voer klaar op de plek waar het in de toekomst ook zal staan. Zorg dat zijn/haar kleedje, mandje of bench klaar staat op de vaste plek.

Eenmaal binnen is het heel belangrijk dat de hond alle tijd en rust krijgt om zijn nieuwe omgeving te verkennen zonder dat alle ogen op hem gericht zijn en zonder dat hij overal wordt gevolgd. Gun de hond de tijd om tot zichzelf te komen, om uit te rusten van de zware en indrukwekkende reis en stel hem niet bloot aan teveel prikkels. Het verkennen van het huis met alle nieuwe geuren en indrukken vergt ontzettend veel energie. Dus rust is nu het allerbelangrijkst. Uw hond zal de eerste weken zeer veel willen slapen en genieten van de rust. Ondertussen leert hij/zij over uw dagritme en raakt hieraan gewend.

Zorg ervoor dat u de hond in het begin niet alleen laat. Het alleen blijven moet langzaam worden opgebouwd.

Vertrouwen

Als de hond eraan toe is, komt hij vanzelf naar u toe om aangehaald te worden of voor steun. Begin met aanhalen op de borst en onder de kin, dat wekt het meeste vertrouwen en stelt gerust. Let goed op de lichaamstaal van de hond. De meeste honden zijn goed te lezen en geven duidelijke signalen af of ze iets prettig vinden of juist niet. U kunt zich verdiepen in deze signalen middels informatie op internet of in boeken (Door de ogen van de hond van Jos Oosting is één van de best verkochte boeken). Laat de hond het tempo bepalen. De ene hond heeft langer de tijd nodig om mensen te vertrouwen dan de ander. Soms duurt het een dag, en soms drie jaar!

Ontsnappingsgevaar

Omdat het leven in België, in een gezin, in een huis, met mensen die hen aandacht geven, voor de meeste geadopteerde honden als spannend wordt ervaren, komt het helaas te vaak voor dat een hond ontsnapt. Het ontsnappen gebeurt in de meeste gevallen binnen één maand na aankomst. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 • De hond heeft langer nodig om te hechten en snapt dus niet dat het de bedoeling is dat hij bij u blijft. Waarom immers?;
 • De drang om te zwerven is aanwezig. Sommigen hebben een sterke onafhankelijkheid ontwikkeld. Als zwerfhond bepaalde hij/zij immers zelf waar hij/zij liep en met wie/wat;
 • De hond vindt het allemaal te spannend en wil alleen maar vluchten, weg uit deze enge/nieuwe situatie die hij niet kent;
 • De omheining/tuinhek is te laag, in een onbewaakt ogenblik springt de hond er overheen;
 • Iemand laat de deur openstaan en vergeet de hond;
 • De hond schrikt van iets en zet het op een lopen (hard geluid, schreeuw, bijensteek, etc);
 • De hond wordt niet voldoende met rust gelaten en/of er wordt een te groot appèl gedaan op zijn sociale vermogen zonder zich te kunnen terugtrekken. Coping bereikt een grens, weglopen is dan een efficiënte oplossing voor de hond;
 • Het gebruik van alleen óf een halsband óf een tuigje. Voor een angstige hond is het vrij simpel om zich hieruit los te maken. Gebruik daarom altijd, in ieder geval de eerste zes maanden, een driepuntstuig en een halsband met twee lijnen!;
 • De hond is niet gewend aan het aan de lijn lopen. De halsband en het tuigje vindt hij vreemd en eng. Hij probeert zich hier daarom uit los te draaien;
 • De uitrolriem schiet uit de hand en valt op de grond. De hond schrikt, maar de rolriem blijft achter hem aanslepen waardoor de hond in paniek raakt en vlucht. Helaas is hierdoor al een aantal honden zeer lang op de vlucht geweest. Gebruik in je eerste periode na aankomst dus zeker geen uitrolriem;
 • Er wordt teveel gevraagd van de hond door direct visite te ontvangen, drukke plaatsen te bezoeken of lange wandelingen te maken. De hond wil weg van al deze prikkels.

ACE|SHIN zal de chip van de hond zo snel mogelijk op uw naam zetten. Vooral in geval van weglopen is het van groot belang dat de chip op uw naam en telefoonnummer staat.

Veilig wandelen/uitlaten

Het is dus belangrijk om in de eerste periode, naast de rust in huis te waarborgen, het ook kalm aan te doen met de wandelingen. De verleiding is natuurlijk heel groot om met de hond snel mooie wandelingen te maken en hem te laten kennismaken met allerlei zaken uit uw omgeving. Toch is het heel erg belangrijk dit rustig op te bouwen. De hond doet in het begin al zoveel nieuwe indrukken op (geuren, taal, omgeving, voeding, etc.), dat die extra prikkels van de prachtige lange wandeling en de kennismaking (met bijvoorbeeld verkeer, drukte, etc) beter even kunnen wachten.
Bouw de wandelroutes langzaam daarom steeds iets uit, zodat deze indrukken/prikkels gefaseerd bij de hond binnenkomen.

Met jonge honden kunt u sowieso niet lang wandelen. Als richtlijn geldt, voor iedere maand, 5 minuten lopen. Met een half jaar is een half uurtje stevig doorlopen dus voldoende.
Leren loslopen traint u eerst met een lange lijn. Daarna kunt u dit trainen in een afgesloten gebied. Werk de eerste maand(en) vooral aan de band/relatie tussen uzelf en de hond. Als die goed is, komt het loslopen meestal vanzelf. Realiseert u zich wel, dat sommige ex-zwervers of jagers nooit zullen kunnen loslopen omdat het zwervers- en/of jachtinstinct té aanwezig is. Ook is het van invloed of u al een roedel heeft of (nog) niet.

Als u de hond naast de fiets wilt laten lopen, mag dat pas als ze 1-1,5 jaar oud zijn. Dit heeft te maken met de belasting op botten en spieren. Gaat u aub niet met de hond fietsen als de hond net in België is!

Naast alle bovenstaande adviezen en tips willen wij u nog graag even wijzen op het feit dat de hond een nieuw lid wordt van uw ‘roedel’.  Net als voor andere huisgenoten (bijvoorbeeld kinderen), gelden ook voor de hond bepaalde regels. Elke hond, en juist de niet-zelfzekere viervoeter, heeft grote behoefte aan een duidelijk en stabiel baasje. Hoe duidelijker u bent, hoe meer de hond u als zijn/haar baasje gaat zien. U lost immers alles voor hem/haar op en zorgt ervoor dat hem/haar niets overkomt. Houd uw regels dus consequent vol, al kost dat soms tijd, maar uiteindelijk zal de hond u respecteren als zijn ‘leidinggevende’ en u ook dankbaar zijn.

Wij hopen van harte dat onze bovenstaande adviezen de ‘inburgering’ van uw ACE|SHIN-hond(je) goed laat verlopen. Een aantal weken na de aankomst krijgt u mail van de nazorg. Mocht u eerder vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Wij wensen u vele gelukkige en fijne jaren toe met uw viervoeter!